fbpx
2024.04.13.

Fekete István emlékhely és Matula bácsi kunyhója

Ugye te is emlékszel Fekete István egyik leghíresebb regényére, a Tüskevárra? Matula bácsi számtalan bölcsességgel gazdagította fiatalkorunkat, sokan köszönhetjük neki természet iránti tiszteletünket és rajongásunkat, és ismerhettük meg az evezés tudományát, a nádas rejtélyeit, illetve a Kis-Balaton színes madárvilágát.

Matula bácsi és Bütyök szinte megelevenedik előttünk a Diás-szigeten található kis kunyhónál, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével szervezett, szakvezetéses túrán látogatható. A bemutatóház a regényben szereplő kunyhó tökéletes mása, eredeti tervek alapján készült, de a jól ismert csónak is megtekinthető. A sziget 71-es és 76-os főút találkozásánál, Sármellék irányából közelíthető meg.

A szervezett kirándulás során Fekete Istvánról is számos érdekességet megtudhatunk, illetve megtekinthetjük a híres természettudós, Vönöczky Schenk Jakab emlékszobáját is, miközben bővíthetjük ismereteinket a környék természeti értékeiről, a halászatról és a területen élő halfajtákról is.

További információk és időpontkérés a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán.

Milyen programok érdekelnek?
X