fbpx
2024.06.14.

Festetics-kastély

A Zalakarostól 35 km-re lévő Festetics-kastély Keszthely egyik legjelentősebb műemléke, építése még a 18. század közepén indult el, de végleges formáját csak az 1800-as évek végén, nagyszabású átépítések és bővítések után nyerte el. Ma Magyarország harmadik legnagyobb kastélyaként a barokk épületegyüttes múzeumként és látogatóközpontként üzemel, és egész évben várja az érdeklődőket.

A horvát származású Festetics család a 17. században tette át székhelyét Magyarországra, 1739-ben pedig Keszthely a család állandó otthonává vált, a birtok ekkor Festetics Kristóf tulajdonában állt. A kastély építése 1745-ben kezdődött meg, mindeközben a családnak köszönhetően a város fellendült: gyógyszertárat és kórházat is létesítettek Keszthelyen.

A 18-19. századi átépítések során a kastély régi mérete csaknem megkétszereződött, mai formája hűen tükrözi az épület régi pompáját. A középső, keleti szárny meghosszabítása után elkészült az északi szárny is, amely a báltermek és a vendéglakosztályok befogadására szolgált. Az épületet központi fűtéssel és vízvezetékkel látták el, a homlokzatok, a belső terek és a lépcsőházak is felújításra kerültek.

A kastély parkjába egy díszes főkapun átsétálva juthatunk el, az előkertben pedig Gróf Festetics György szobrát üdvözölhetjük. A kastélypark teljes területe természetvédelmi oltalom alatt áll, a több száz éves fákkal, virágokkal és szökőkutakkal betelepített park kellemes sétát ígér a látogatók számára. A kastélyt franciakert veszi körbe, mögötte pedig angolkert található, sőt, a parkban még egy pálmaház is kialakításra került.

Keszthely minden évben számos kulturális eseménynek ad helyet, amelyek nagy részét a Festetics-kastély dísztermében szervezik meg, így számos rendezvény, időszaki- és állandó kiállítás megtekinthető a kastély területén, az év minden szakában.

Állandó kiállítások a kastély területén:

  • Főúri életforma, Helikon-könyvtár
  • Amazon-ház látogatóközpont
  • Pálmaház és madárpark
  • Vadászati kiállítás
  • Hintókiállítás
  • Történelmi modellvasút-kiállítás

További információk a Festetics-kastély weboldalán olvashatók.

Milyen programok érdekelnek?
X