fbpx
2024.06.14.

Csömödéri Állami Erdei Vasút

A Zala megyei göcseji tájat egy 109 km hosszúságú erdei kisvasút hálózza be, az útvonal főként a Lentibe és Csömödérbe történő faszállítást hivatott megkönnyíteni, ugyanakkor egy 35 km-es erdős szakasz a nagyközönség előtt is nyitva áll, meginvitálva a kisvasutozás szerelmeseit egy felejthetetlen zakatolásra.

A személyszállító vonatok Lenti és Kistolmács között közlekednek, egy jelentős, 35 km hosszú útvonalon, összekötve a térség legszebb kirándulóhelyeit. A kisvasút májustól szeptemberig közlekedik menetrendszerűen, ugyanakkor egyéni kérések esetén lehetőség van eltérő időpontokban is különvonat igénylésére. Akár a hidegebb hónapokban is átroboghatunk a zalai tájon, hiszen zárható és fűthető szerelvények állnak az utasok rendelkezésére, a kisvonaton kerékpár szállítására is lehetőség van. Minden második szombaton nosztalgiaszerelvény veszi birtokba a síneket. Az Ábel névre keresztelt gőzmozdony Erdélyből érkezett, és 2004 óta hozza-viszi a lelkes kirándulókat.

Fotó: zalaerdo.hu

A kisvasút útvonala érinti a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat is, a kirándulás alkalmával pedig gyakran szarvassal, vaddisznóval, őzzel, egerészölyvvel és más, ritka madárral is találkozhatunk, ha elég szemfülesek vagyunk. A zajdai erdők szépsége, a csömödéri horgásztó látványa felejthetetlen élménnyel gazdagítja az utasokat, de az útvonal közben számos kirándulóhely is elérhető, így a Mároki kápolna, a Budafai arborétum, a több száz éves pákai templom, Öveges professzor szülőháza, a szécsiszigeti Andrássy-Szapáry kastély és a vízimalom is. Lentiben, a kisvasút végállomásánal megtekinthető a Göcsej kincsei, az erdő és a fa állandó kiállítás, de ha nem felejtjük el a fürdőruhánkat is magunkkal vinni, a fedett és gyógyfürdővel rendelkező termálfürdőben is csobbanhatunk egyet.

További információk és menetrend Zalakaros város weboldalán található.

Milyen programok érdekelnek?
X